OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (2024)

Liveblog Marengo

Proces-Taghi

NOS NieuwsAangepast

  • Vandaag heeft de Amsterdamse rechtbank uitspraak gedaan in het Marengo-proces
  • Er is levenslang opgelegd aan Ridouan Taghi en twee anderen. Kroongetuige Nabil B. krijgt 10 jaar gevangenisstraf
  • Zeventien verdachten stonden terecht voor in totaal zes moorden, vier pogingen tot moord en het voorbereiden van nog meer liquidaties

liveblog gesloten

OM: 'Rechtsstaat stond onder druk'

Het Openbaar Ministerie zegt trots te zijn dat er eindelijk vonnissen liggen "in een proces dat nooit leek te eindigen".

"De rechtsstaat heeft tijdens deze zaak onder druk gestaan", zegt persofficier van justitie Ferry van Veghel, doelend op de moorden tijdens het proces. "Maar de rechtsstaat laat vandaag zien dat er recht gesproken wordt, wat er ook gebeurt."

Wel zijn de opgelegde straffen in veel gevallen lager dan het OM had gewild. "We zullen goed moeten kijken waar het in zit dat de rechtbank anders tegen een aantal zaken aankijkt dan wij", aldus Van Veghel.

Advocaat Nabil B.: 'Bevestiging dat hij waarheid sprak'

Onno de Jong, de advocaat van Nabil B., heeft gemengde gevoelens bij de uitspraak. Ondanks dat B. op onderdelen werd vrijgesproken, leidde dat in zijn geval niet tot een lagere straf dan de eis van het OM. "Grote winst is wel dat de rechtbank de kroongetuigendeal rechtmatig vindt en dat mijn cliënt op alle punten betrouwbaar wordt geacht. Het is de bevestiging dat hij de waarheid heeft gesproken."

De rechtbank benadrukte dat de verklaringen van Nabil B. hebben geleid tot het oplossen van vijf moorden. "Dus het gebruik van dit soort kroongetuigenbewijs kan enorm belangrijk zijn", concludeert De Jong.

Het OM had overigens de strafeis zelf al gehalveerd tegen B. Hij kreeg van het OM de maximale strafkorting die is toegestaan volgens de wet voor zijn medewerking als kroongetuige.

Hoger beroep staat al vast

De advocaten van de tot levenslang veroordeelde Said R. kondigen aan dat ze in hoger beroep zullen gaan tegen de veroordeling. Zij vinden de opgelegde straf te zwaar. Dat het Marengo-proces een vervolg krijgt, staat dus al vast.

Said R. werd opgepakt in Colombia. Volgens zijn advocaten was een voorwaarde van de Colombiaanse rechter voor uitlevering dat er geen levenslang opgelegd zou worden. "Daar gaan we het in hoger beroep dus zeker nog over hebben", zegt advocaat Mark Dunsbergen.

De strafeisen en veroordelingen op een rij

Rechter tegen kroongetuige: 'Door uw verklaringen zijn vijf moorden opgelost'

Nabil B. krijgt tien jaar gevangenisstraf. De rechter bepaalde dat een celstraf van 20 jaar passend was voor de delicten die hij pleegde. Maar door zijn rol als kroongetuige wordt die straf gehalveerd.

OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (1)

Rechter tegen kroongetuige: 'Door uw verklaringen zijn vijf moorden opgelost'

Uitspraak is klaar; 'Samenleving beschermen tegen Taghi'

De rechtbank legt minder vaak levenslang op dan het OM had gewild. Zo krijgt Achraf B. ruim 29 jaar cel. "Hij is relatief jong en had een enigszins ondergeschikte rol. Dat maakt dat wij levenslang niet passend vinden", zegt de rechtbank. Ook Mao R. en Mohamed R. krijgen geen levenslang, maar wel lange gevangenisstraffen.

Said R., Mario R. en Ridouan Taghi krijgen wel de gevraagde levenslange gevangenisstraf, bijvoorbeeld omdat zij een coördinerende rol hadden. Over Taghi zegt de rechtbank: "De maatschappij moet maximaal tegen hem beveiligd worden."

De rechtbank is inmiddels aan het einde van het vonnis gekomen. De zitting wordt gesloten.

Strafkorting omdat Marengo lang duurde

De rechtbank legt nu per verdachte uit waarom de opgelegde straf passend is. De lichtste straf bedraagt bijna twee jaar cel, voor een verdachte die een relatief kleine rol had. "Maar ook een kleine rol is zeer kwalijk."

Bij alle verdachten met een tijdelijke celstraf gaat er een paar maanden af, omdat het Marengo-proces zo lang heeft geduurd. De rechtszaak nam zes jaar in beslag. "Wij vinden dat deze zaak in vier jaar afgerond had moeten zijn", aldus de rechtbank.

Alleen Taghi was leider, oordeelt rechtbank

De rechtbank ziet Ridouan Taghi als de enige leider van de groep. Alleen hij wordt veroordeeld voor het leidinggeven aan een criminele organisatie; de rest alleen voor deelname.

Het Marengo-proces gaat over "nietsontziend, ontwrichtend geweld", benadrukte de rechtbankvoorzitter nog eens. "Als we de berichten in het dossier lezen, belanden we in een wereld waar een mensenleven geen waarde heeft."

Moorden werden goed voorbereid door slachtoffers te observeren of peilbakens in te zetten. Er werden auto's geregeld en sporen gewist. De organisatie beschikte volgens de rechtbank over veel mensen, zoals schutters en chauffeurs, maar ook over corrupte ambtenaren die informatie verstrekten.

De rechtbank constateert dat geen enkele nabestaande het heeft aangedurfd om te vertellen over het leed dat hen is aangedaan.

OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (2)

Rechter over 'onbetwiste leider van organisatie' Taghi: 'Maatschappij moet worden beschermd'

Rechtbank staat stil bij moorden tijdens proces

De rechtbank staat bij het begin van de uitspraak in het proces Marengo stil bij de moorden die zijn gepleegd in de kring rond kroongetuige Nabil B: zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries.

OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (3)

'Dit proces heeft een gitzwarte rand'

Kroongetuige krijgt afgesproken straf

Kroongetuige Nabil B. krijgt 10 jaar gevangenisstraf, zoals het Openbaar Ministerie had geëist. In ruil voor zijn verklaringen, krijgt hij strafvermindering.

De rechtbank acht bewezen dat Nabil B. betrokken was bij verschillende zaken. Zo kreeg hij 5000 euro voor het in de gaten houden van een doelwit, die wist te ontsnappen toen hij werd beschoten. Ook was hij betrokken bij een vergismoord. Dit was de reden dat hij naar de politie stapte.

Soms ook vrijspraak

Het Marengo-proces draait om zes liquidaties, vier moordpogingen en een reeks voorbereidingen. De rechtbank loopt nu al deze losse dossiers langs en vertelt welke verdachte waarbij betrokken is geweest.

In sommige gevallen worden er verdachten vrijgesproken, omdat er niet genoeg bewijs is voor hun betrokkenheid. Bij een van de moorden geldt dat ook voor Taghi. Ook anderen kunnen een motief hebben gehad het slachtoffer te doden, oordeelt de rechtbank.

Ook vindt de rechtbank niet altijd bewezen dat er daadwerkelijk een moord werd voorbereid. "Iemand dood willen en daarover communiceren is daarvoor niet genoeg", vindt de rechtbank.

De aanwezige verdachten zitten veelal weggedoken in hun jassen, een enkeling heeft een capuchon opgezet.

'Proces met gitzwarte rand'

Vlak voor het uitspreken van de straffen, stond de rechtbank nog stil bij de drie moorden rond de kroongetuige. Zijn broer, zijn advocaat en zijn vertrouwenspersoon werden doodgeschoten.

"Dit alles geeft het proces een gitzwarte rand. Maar om die drie moorden gaat het vandaag niet. Wij oordelen vandaag over de zaken die op de dagvaarding staan."

Zo werd de levenslange gevangenisstraf voor Taghi uitgesproken

Ridouan Taghi moet levenslang de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank Amsterdam vandaag bepaald in het veelbesproken Marengo-proces. Naast Taghi hebben nog twee verdachten levenslang gekregen: Saïd R. en Mario R.

OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (4)

Zo werd de levenslange gevangenisstraf voor Taghi uitgesproken

Rechtbank: 'Het was een eerlijk proces'

De rechtbank schetst waarom de verdachten veroordeeld kunnen worden. Naast Taghi, krijgen ook Said R. en Mario R. een levenslange gevangenisstraf.

Ten eerste vindt de rechtbank de verklaringen van kroongetuige Nabil B. betrouwbaar. Ook het onderschepte berichtenverkeer van de verdachten mag als bewijs worden gebruikt.

De rechtbank vindt ook dat advocaten genoeg tijd hebben gehad voor het voeren van hun verdediging. "Het proces tegen alle verdachten is een eerlijk proces geweest", aldus de rechtbank.

Levenslang voor Ridouan Taghi

De rechtbank begint met het bekendmaken van de straffen. Er wordt levenslang opgelegd aan Ridouan Taghi. Andere verdachten krijgen straffen variërend van bijna 2 jaar tot levenslang. Kroongetuige Nabil B. krijgt een gevangenisstraf van 10 jaar.

Zitting van start

De rechtbank opent de zitting. Er zijn acht verdachten aanwezig. De meeste anderen kijken vanuit de gevangenis mee. Alleen Ridouan Taghi en Mohamed R. hebben aangegeven dat ze de uitspraak niet willen volgen.

De rechtbank geeft aan dat het proces lang heeft geduurd. Niet alleen voor de verdachten, maar ook voor de nabestaanden van de zes moordslachtoffers waar het om gaat.

Uitspraak kan ieder moment beginnen

De uitspraak staat op het punt van beginnen, maar er is een kwartier vertraging. In De Bunker, het extra beveiligde rechtbankgebouw in Amsterdam-Osdorp, is veel binnen- en buitenlandse pers aanwezig. Ook de meeste advocaten van de verdachten zijn er.

De kroongetuige en zijn raadsman zullen, zoals gebruikelijk, afgeschermd zijn in de zittingszaal. Alleen de rechters kunnen hen zien.

Taghi en andere verdachten niet bij uitspraak

Van de zeventien verdachten zijn er waarschijnlijk meerdere niet aanwezig bij de uitspraak vandaag. Hoofdverdachte Ridouan Taghi heeft aangegeven dat hij niet bij de uitspraak zal zijn.

Ook andere verdachten hebben op eerdere zittingen laten weten dat zij de uitspraak niet zullen bijwonen.

Strenge veiligheidsmaatregelen rond zitting

De uitspraak gaat gepaard met veel veiligheidsmaatregelen, zoals iedere zitting in het Marengo-proces. In de omgeving van rechtbankgebouw De Bunker in Amsterdam-Osdorp staan meerdere politieauto's en voor de deur van het gebouw houden zwaarbewapende politieagenten de wacht.

De afgelopen twee jaar hielp defensie met de bewaking rond het Marengo-proces omdat de politie te veel agenten moest inzetten. Volgens de gemeente Amsterdam heeft de bijstand van defensie geholpen om de politie te ontlasten.

Het verkeer rond de rechtbank wordt tijdelijk stilgelegd, als verdachten of procesdeelnemers naar het pand worden gebracht in gepantserde auto's. Ook worden politiedrones gebruikt om toezicht te houden.

Marengo, spraakmakend van begin tot eind

De meest gezochte crimineel van Nederland die als kluizenaar in Dubai bleek te wonen, advocaten die berichten uit de gevangenis doorspeelden, aanhoudend gedoe rond kroongetuige Nabil B. en natuurlijk de moorden op Peter R. de Vries en Derk Wiersum - het Marengo-proces leidde de afgelopen jaren steeds weer tot beroering.

Hier een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

Sla over

Zo gaat het vandaag, Taghi zonder advocaat

De zitting in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam begint om 10.00 uur en de voorzitter van de rechtbank zal al snel de zeventien vonnissen gaan voorlezen. Vanwege de veiligheid blijven de rechters daarbij buiten beeld en anoniem. Het voorlezen gaat volgens de rechtbank een dagdeel duren, dus waarschijnlijk zijn aan het begin van de middag alle straffen bekend.

Bijna alle verdachten worden bijgestaan door een eigen advocaat. Saïd R. en Mohamed R. hebben er ieder zelfs twee. Mao R. en Mario R. hebben als enigen dezelfde advocaat. Alleen Ridouan Taghi heeft geen advocaat. Inez Weski werd in april vorig jaar gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Ze zou berichten van Taghi hebben doorgespeeld aan zijn organisatie. Weski kwam na zes weken vrij, maar is nog wel geschorst als advocaat.

Eind juni namen drie advocaten de verdediging van Taghi over, maar na een half jaar stopten ze daar weer mee. Ze zeiden dat ze niet genoeg tijd kregen om zich voor te bereiden en dat ze door de rechtbank werden tegengewerkt. Aangezien de inhoudelijke behandeling van de zaak onder Weski al was afgerond, vond de rechtbank dat Taghi geen nieuwe advocaat meer nodig had.

Hoe Ridouan Taghi de meest gezochte man van Nederland werd

OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (5)

Ridouan Taghi: lang ongrijpbaar, maar nu mogelijk levenslang achter de tralies

Ook kroongetuige Nabil B. hoort zijn vonnis

Een van de zeventien verdachten die vandaag zijn straf hoort, is kroongetuige Nabil B. (36). Hij maakte deel uit van de criminele organisatie van Taghi, maar liet zich in januari 2017 oppakken om belastende verklaringen af te leggen. Tegen Nabil B. is tien jaar cel geëist, de helft van wat het OM normaalgesproken tegen hem zou eisen en de één-na-laagste strafeis in het Marengo-proces.

Als kroongetuige wordt B. dus minder streng berecht. Achtereenvolgens werden in 2018 zijn broer Reduan, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum en in 2021 zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries geliquideerd.

De advocaten van B. eisten een jaar geleden dat hij vervroegd zou worden vrijgelaten:

  • Advocaten: kroongetuige Nabil B. moet eerder vrijkomen vanwege blunders OM

Wie horen vandaag hun straf?

In alle opzichten is Marengo een megaproces. Ten eerste vanwege de lange duur: 142 zittingsdagen verspreid over bijna zes jaar, 800 pagina's requisitoir en meer dan 3000 pagina's aan pleitnota's van de advocaten. Zes keer werden de rechters gewraakt, zonder succes.

Marengo is ook een megaproces vanwege de aard en omvang van de misdrijven: zes moorden, vier pogingen tot moord en voorbereidingen voor nog meer liquidaties. Niet voor niets zijn er elf gevangenisstraffen van twintig jaar of langer geëist, waarvan zes keer levenslang.

En tot slot is er het grote aantal verdachten. Zeventien om precies te zijn. Ridouan Taghi is het bekendst, maar volgens het OM leidde hij zijn criminele organisatie samen met Saïd R. en Mao R. Ook Nabil B. is veel in het nieuws geweest, vanwege zijn rol als kroongetuige. Hier een overzicht van alle zeventien verdachten en hun strafeisen.

Wie is wie in Marengo?

Naam en leeftijd Beschuldigd van (onder meer) Strafeis
Ridouan Taghi (46) Leider, opdrachtgever van alle moorden en plannen Levenslang
Saïd R. (51) Leider, zette moordopdrachten uit, stuurde aan Levenslang
Mao R. (48) Leider, zette moordopdrachten uit, sprak prijzen af Levenslang
Mohamed R. (42) Zette moordopdrachten uit, stuurde aan Levenslang
Mario R. (44) Stuurde spotters en schutters aan Levenslang
Achraf B. (30) Chauffeur, instrueerde schutters, regelaar Levenslang
Zakaria el H. (45) Regelde vuurwapens en betalingen 26 jaar en 8 maanden
Mohamed el A. (34) Regelde schutters, beheerde wapens 26 jaar en 5 maanden
Zakaria A. (30) Spotter, beheerde wapens, regelaar 25 jaar en 8 maanden
Arthur M. (51) Regelde auto's, observeerde, contact met schutters 23 jaar en 8 maanden
Walid M. (37) Chauffeur, bewaarde wapens, contact met schutters 20 jaar
Charif el A. (36) Regelde auto's en chauffeurs, bracht wapens 16 jaar
Bagdad el H. (48) Regelde safehouses, gaf informatie door 16 jaar
Mohamed M. (40) Bracht wapens en geld rond 16 jaar
Zaki R. (44) Regelde en beheerde vuurwapens en geld 14 jaar
Nabil B. (36) Observeerde, regelaar, in het proces kroongetuige 10 jaar
Ricardo O. (35) Bracht geld en telefoons rond 5 jaar en 11 maanden

Dit zijn de liquidaties waar Marengo om draait

Sla de carrousel over

  • OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (7)

    NOS

  • OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (8)

    NOS

  • OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (9)

    NOS

  • OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (10)

    NOS

  • OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (11)

    NOS

  • OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (12)

    NOS

De dag van de vonnissen in de Marengo-zaak

Goedemorgen, na bijna zes jaar volgt vandaag de eerste climax in het Marengo-proces: de vonnissen tegen Ridouan Taghi en de zestien medeverdachten. Vanaf 10.00 uur doet de rechtbank uitspraak in de extra beveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp. In dit liveblog volgen we de gebeurtenissen op de voet.

De uitspraak zal sowieso voorlopig zijn, want in zo'n grote strafzaak volgt gegarandeerd een hoger beroep.

OM trots: 'Rechtsstaat stond onder druk' • 'Door kroongetuige zijn vijf moorden opgelost' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6507

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.